Polityka prywatności w familiostory.com

I. Informacje ogólne.

  1. Operatorem serwisu pod adresem www.familiostory.com i jednocześnie Administratorem Danych Osobowych jest: MAMMAiJA sp. z o.o., adres: 05-220 Zielonka, ul. Mazurska 13, NIP: 1251708470, wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIV Wydział Gospodarczy KRS pod numerem KRS 0000854405  (dalej jako: MAMMAiJA).
  2. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:
    a. poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje,
    b. poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych pliki cookie (tzw. „ciasteczka”),
    c. poprzez gromadzenie logów serwera.
  3. Administrator Danych Osobowych przetwarza wszelkie przekazane mu dane osobowe zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych, RODO) oraz powszechnie obowiązującymi przepisami prawa. 

II. Informacje w formularzach.

  1. Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika.
  2. Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP).
  3. Dane podane w formularzach nie są sprzedawane, a mogą być przekazywane jedynie podmiotom świadczącym dla Administratora Danych Osobowych usługi niezbędne do świadczenia przez niego usług (np. usługi księgowe, informatyczne, prawne).
  4. Podmiot obsługujący płatności w Sklepie, tj. Przelewy24 prowadzony przez PayPro S.A., 60-327 Poznań, ul. Kanclerska 15, NIP 779 236 98 87, REGON 301345068 jest administratorem danych osobowych niezależnie od MAMMAiJA w określonym przez niego zakresie i celach i odrębnie informuje użytkowników o przetwarzaniu ich danych osobowych.
  5. Dane podane w formularzach są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza.
  6. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do zrealizowania celów, dla których utrzymywany jest formularz (np. Zakup Towarów, zapis na Newsletter, kontakt ze Sklepem).
  7. Zakup Towarów. Użytkownik Strony w celu Zakupu Towarów, o którym mowa w Regulaminie podaje dane niezbędne do obsługi transakcji i dostawy Towaru wskazane w formularzu (dane identyfikacyjne i kontaktowe). W celu dokonania Zakupu odzieży szytej na miarę niezbędne jest podanie odpowiednich wymiarów wskazanych przy opisie Towaru. Dane te są przetwarzane w celu realizacji zamówienia, w tym dostawy Towaru, a także ewentualnej obsługi roszczeń Klienta (odstąpienie od umowy, zwrot, wymiana, naprawa) oraz dochodzenia ewentualnych roszczeń wobec Klienta. Podstawą przetwarzania tych danych jest:
    – art. 6 ust. 1 lit. b RODO: niezbędność do zawarcia i wykonywania umowy,
    – art. 6 ust. 1 lit. c RODO: wypełnienie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze w postaci rozliczenia transakcji i obsługi praw konsumenta,
    – art. 6 ust. 1 lit. f RODO: uzasadniony interes prawny administratora w postaci prowadzenia komunikacji w sprawie Zakupu i dochodzenia ewentualnych roszczeń wobec Klienta,

Dane te będą przechowywane będą przez okres świadczenia usług, a po tym czasie mogą być przechowywane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń plus 6 miesięcy.  Dane te administrator może przekazywać jedynie podmiotom świadczącym dla niego usługi niezbędne do obsługi transakcji i dostawy towarów, w szczególności podmiotom obsługującym przesyłki kurierskie, podmiotom świadczącym usługi księgowe i prawne.

  1. Zapis na Newsletter. W celu zapisu na Newsletter użytkownik podaje swój adres email. Dane te przetwarzane są w celu wysłania Newslettera na podstawie udzielonej zgody (podanie adresu email i kliknięcie zapisu na Newsletter oznacza udzielenie zgody jako wyraźne działanie potwierdzające, art. 6 ust. 1 lit. a RODO). Zgoda może być cofnięta w każdej chwili, co nie wpływa na zgodność przetwarzania z prawem sprzed chwili cofnięcia. Dane te są przechowywane przez okres prowadzenia Newslettera. Dane te administrator może przekazywać jedynie podmiotom świadczącym dla niego usługi niezbędne do prowadzenia Newslettera, w tym usługi informatyczne i marketingowe.
  2. Kontakt ze Sklepem. W celu skontaktowania się ze Sklepem można wypełnić formularz kontaktowy na stronie internetowej Sklepu lub skontaktować się za pomocą telefonu, adresu mailowego lub adresu siedziby Sklepu. Podane w ten sposób dane są przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na przesłaną przez użytkownika wiadomość. Podstawą przetwarzania tych danych jest art. 6 ust. 1 lit. f RODO (realizacja prawnie uzasadnionych interesów administratora danych osobowych w postaci komunikacji z użytkownikami Serwisu). Dane te będą przechowywane do czasu udzielenia odpowiedzi na przesłaną przez użytkownika wiadomość, a po tym czasie mogą być przechowywane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń plus 6 miesięcy. Dane te administrator może przekazywać jedynie podmiotom świadczącym dla niego usługi niezbędne do prowadzenia komunikacji.
  3. Komunikacja z użytkownikami profili w social mediach. Administrator może przetwarzać dane podane przez użytkowników, którzy wchodzą z administratorem w interakcję na stronie w formie komentarzy lub na portalach społecznościowych (Facebook, Instagram, Linkedin) poprzez polubienie strony, zareagowanie na publikowane posty, udostępnienia postów, dodawanie komentarzy, wysyłanie wiadomości na pośrednictwem prowadzonego przez administratora konta lub dodanie się do wydarzenia. Poprzez interakcje administrator może mieć dostęp do imienia i nazwiska, wizerunku, profilu publicznego oraz innych informacji, jakie przekazane mu zostaną w wiadomości lub komentarzu. Podstawą przetwarzania tych danych jest art. 6 ust. 1 lit. f RODO – uzasadniony interes administratora w celu komunikacji z użytkownikami oraz analizy tej komunikacji. Dane te przechowywane są przez okres niezbędny do komunikacji z użytkownikami, analizy tej komunikacji oraz przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń. Dane te administrator może przekazywać jedynie podmiotom świadczącym dla niego usługi niezbędne do prowadzenia komunikacji, w tym usługi informatyczne i marketingowe.

IV. Informacja o plikach cookies.

  1. Serwis korzysta z plików cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawidłowego działania strony.
  5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  6. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.
  7. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  9. Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka ochrony prywatności Google Analytics
  10. Pliki cookie mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie.
  11. W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/
  12. W celu zablokowania wykorzystywania swoich danych w Google Analytics możesz zainstalować dodatek blokujący Google Analytics w swojej przeglądarce, dostępny tu: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/?hl=pl.

V. Logi serwera.

  1. Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych.
  2. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:
    a. czas nadejścia zapytania,
    b. czas wysłania odpowiedzi,
    c. nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,
    d. informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,
    e. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku, gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,
    f. informacje o przeglądarce użytkownika,
    g. Informacje o adresie IP.
  3. Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.
  4. Dane powyższe są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem.

VI. Zarządzanie plikami cookies – jak w praktyce wyrażać i cofać zgodę?

  1. Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia przeglądarki. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach może uniemożliwić korzystanie ze stron www
  2. W celu zarządzania ustawieniami cookies wybierz z listy poniżej przeglądarkę internetową/ system i postępuj zgodnie z instrukcjami:
    a. Internet Explorer
    b. Chrome
    c. Safari
    d. Firefox
    e. Opera
    f. Android
    g. Safari (iOS)
    h. Windows Phone

VII. Prawa w zakresie ochrony danych osobowych

  1. Administrator stosuje odpowiednie środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych adekwatnie do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpiecza dane osobowe przed udostępnieniem ich osobom nieupoważnionym, utratą czy uszkodzeniem.
  2. W stosunku do wszystkich przekazanych administratorowi danych osobowych każdy użytkownik (lub inny podmiot danych) ma prawo żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia tych danych w rozumieniu RODO, jak również – w przypadku stwierdzenia naruszenia danych osobowych – prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Kontakt z administratorem możliwy jest pod adresem e-mail: kontakt@familiostory.com

 

Przewiń do góry